Amalgám tömések cseréje

Minden, a fogászatban használt anyag közül az amalgám az, mely az egyik legtöbb beszédtémát biztosítja. Évek óta népszerű téma alkalmazásának helyessége, valamint állandó visszatérő kérdés, hogy szükséges-e kicserélni a régi amalgám töméseket.

Két-három évtizeddel ezelőtt teljesen természetes volt a használata, senki sem kérdőjelezte meg alkalmazásának hasznát és helyességét, napjainkban azonban már csak elvétve találkozhatunk vele fogtömés során. A vitára az amalgám tömések összetevői adnak okot.

Milyen anyag az amalgám, és miért használták?

Az amalgám tömés alapvetően két fő részből tevődik össze: 50% higany és 50% fémpor (a fémpor 5 féle fémet tartalmaz). A kérdés, melyről különböző vélemények vannak, hogy a higany mikor és mennyi ideig szivárog ezekből a tömésekből. Egyesek azt vallják, hogy ugyan kis mértékben, de folyamatosan terheli a szervezetet a higany, míg más vélemények arról tanúskodnak, hogy csak a beillesztésnél és az eltávolításnál szivároghat. Miután megköt, azt követően már csak elenyésző az oldódási folyamat.

Az amaglám tömések már a XIX. század első felében megjelentek, de a folyamatos kísérletezés mellett is csak a század végére sikerült megalkotni a megfelelő keverési arányt, a felfedezés dr. John Vladimar Black nevéhez fűződik.

Az amalgám fogtömés kifejezetten tartósnak számít, ez azonban nem jelenti, hogy feltétlenül jónak is kell tekintenünk. Nem köt össze ugyanis a foganyaggal – szemben a modern, úgynevezett esztétikai tömésekkel -, így mellék-szuvasodást eredményezhet a kialakult a résekben.

Korábbi népszerűségét olcsó és könnyű előállíthatóságának és rendkívüli tartósságának köszönheti. Régen egy mozsár-szerű edényben állították elő a fogorvosi rendelőben, később lett gépesített a folyamat.

Fogtömés 7. kerület fogászat

Ki kell cserélni az amalgám fogtöméseket?

Számos szakvéleményt figyelembe véve összességében elmondhatjuk, hogy az amalgám töméseket panasz esetén indokolt kicserélni modern, esztétikai tömésekre. Abban az esetben, ha a tömés jól funkciónál, semmilyen negatív hatását nem érezzük a szájüregünkben, akkor is zavarhat bennünket a színe, melytől kétségkívül kellemesebb megjelenést biztosítanak a modern, fehér színű fogtömések.

Az amalgám tömések eltávolítását az alábbi tünetek és panaszok esetén javasolják: 

  • szuvasodás, mellék-szuvasodás
  • gyulladás
  • fémes íz a szájban
  • fogínyvérzés
  • fertőzések, elváltozások a szájüregben

Ezeket a tüneteket nem csak az amalgám tömések okozhatják, de a felsorolt panaszok kezelésében az első lépés rendszerint az amalgám és/vagy higany allergia tesztelése.

Az amalgám töméseket mindenképpen javasolt rendszeresen ellenőriztetni, konzultálni fogorvossal, és egyeztetni a lehetséges cseréről.

Összességében hosszú távon javasolt a panaszt nem okozó amalgám fogtöméseket is fehér fogtömésre váltani.