Amalgám tömések cseréje

Minden, a fogászatban használt anyag közül az amalgám az, mely az egyik legtöbb beszédtémát biztosítja. Évek óta népszerű téma alkalmazásának helyessége, valamint állandó visszatérő kérdés, hogy szükséges-e kicserélni a régi amalgám töméseket.

Két-három évtizeddel ezelőtt teljesen természetes volt a használata, senki sem kérdőjelezte meg alkalmazásának hasznát és helyességét, napjainkban azonban már csak elvétve találkozhatunk vele fogtömés során. A vitára az amalgám tömések összetevői adnak okot.

Milyen anyag az amalgám, és miért használták?

Az amalgám tömés alapvetően két fő részből tevődik össze: 50% higany és 50% fémpor (a fémpor 5 féle fémet tartalmaz). A kérdés, melyről különböző vélemények vannak, hogy a higany mikor és mennyi ideig szivárog ezekből a tömésekből. Egyesek azt vallják, hogy ugyan kis mértékben, de folyamatosan terheli a szervezetet a higany, míg más vélemények arról tanúskodnak, hogy csak a beillesztésnél és az eltávolításnál szivároghat. Miután megköt, azt követően már csak elenyésző az oldódási folyamat.

Az amaglám tömések már a XIX. század első felében megjelentek, de a folyamatos kísérletezés mellett is csak a század végére sikerült megalkotni a megfelelő keverési arányt, a felfedezés dr. John Vladimar Black nevéhez fűződik.

Az amalgám fogtömés kifejezetten tartósnak számít, ez azonban nem jelenti, hogy feltétlenül jónak is kell tekintenünk. Nem köt össze ugyanis a foganyaggal – szemben a modern, úgynevezett esztétikai tömésekkel -, így mellék-szuvasodást eredményezhet a kialakult a résekben.

Korábbi népszerűségét olcsó és könnyű előállíthatóságának és rendkívüli tartósságának köszönheti. Régen egy mozsár-szerű edényben állították elő a fogorvosi rendelőben, később lett gépesített a folyamat.

Ki kell cserélni az amalgám fogtöméseket?

Számos szakvéleményt figyelembe véve összességében elmondhatjuk, hogy az amalgám töméseket panasz esetén indokolt kicserélni modern, esztétikai tömésekre. Abban az esetben, ha a tömés jól funkciónál, semmilyen negatív hatását nem érezzük a szájüregünkben, akkor is zavarhat bennünket a színe, melytől kétségkívül kellemesebb megjelenést biztosítanak a modern, fehér színű fogtömések.

Az amalgám tömések eltávolítását az alábbi tünetek és panaszok esetén javasolják: 

  • szuvasodás, mellék-szuvasodás
  • gyulladás
  • fémes íz a szájban
  • fogínyvérzés
  • fertőzések, elváltozások a szájüregben

Ezeket a tüneteket nem csak az amalgám tömések okozhatják, de a felsorolt panaszok kezelésében az első lépés rendszerint az amalgám és/vagy higany allergia tesztelése.

Az amalgám töméseket mindenképpen javasolt rendszeresen ellenőriztetni, konzultálni fogorvossal, és egyeztetni a lehetséges cseréről.

Összességében hosszú távon javasolt a panaszt nem okozó amalgám fogtöméseket is fehér fogtömésre váltani.