Érzékeny fogak

A fogérzékenység az egyik leggyakoribb fogfájás típus, mely rendszeresen kínozza az emberek közel felét. Hirtelen jövő fájdalom, éles nyilallás, melyet nem szeretnénk újra ás újra átélni.

Azért fájdalmas és különösen kellemetlen, mert rendszerint egy nyugodt és örömteli pillanatot tesz tönkre, amikor egy hűsítőnek ígérkező hideg italba vagy éppen egy csésze forró teába kortyolunk bele, esetleg a kedvenc süteményünket fogyasztjuk. Általában gyorsan el is múlik, ezért hajlamosak lehetünk elodázni a kezelését, pedig az igazság az, hogy akár komoly probléma is állhat a háttérben.

Mitől lehet érzékeny a fogam?

Fogérzékenységről akkor beszélünk, ha bizonyos külső ingerek hatására fogunkban rövid ideig tartó, intenzív fájdalmat érzünk. Ez annak köszönhető, hogy a fogzománc elvékonyodik, az íny visszahúzódik, és ezáltal szabaddá válik a fog érzékeny, íny által védett területe. Ezért többek között a túl erőteljes fogmosás lehet felelős. A durva mozdulatokkal, túlzott sikálással mi magunk koptatjuk le a fogzománcot, és tesszük ezzel sebezhetővé a külső hatások felé.

Az éles fájdalmat több jelenség is kiválthatja:

  • fogak levegővel való érintkezése
  • hideg és forró, édes vagy savanyú ételek fogyasztása
  • kávé, tea, szénsavas üdítő fogyasztása
  • kemény ételek vagy cukorák rágása

Mi idézheti elő az érzékeny fog problémát?

A leggyakrabban említett fognyaki kopás és a túl erős fogmosás mellett az alábbiak is nagyban hozzájárulhatnak a fogérzékenység kialakulásához:

  • A szájvíz túl gyakori használata – a napi többszöri, szinte rendszeres használata káros lehet.
  • Sérült, repedt fog – egy már nem teljesen ép fog sokkal nagyobb veszélynek van kitéve a külső hatásokkal szemben.
  • Fogcsikorgatás – az éjszakai, stresszt levezető pótcselekvés miatt a fogidegek sebezhetővé válnak.
  • Savas italok és ételek – ha túl sokat fogyasztunk ezekből, az próbára teszi a védelmet biztosító fogzománcot.
  • Nem megfelelő fogkrém használata – hosszú távon nem nyújt megfelelő ellenállást a fogainkra veszélyt jelentő hatások ellen.

Mit tehetek az érzékeny fogak ellen?

Létezik néhány házi praktika, ami ugyan enyhíthet a tüneteken, időlegesen meg is szüntetheti azokat, de mindenképp tanácsos szakemberhez fordulni. Amit magunk is megtehetünk, hogy megfelelő fogkefét és fogkrémet használunk, valamint elsajátítjuk a megfelelő fogmosási technikát. A fogmosást körkörös mozdulatokkal kell végezni, és kellő ideig – minimum 3 percig – szükséges alkalmazni.

Használhatunk további eszközöket a szájüregünk tisztán tartásához: fogselymet, szájvizet, szájzuhanyt is célszerű alkalmazni, hogy minden ételmaradék és kórokozó eltűnjön a fogainkról és a szánkból.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a pontos diagnózist, és az alkalmazandó kezelést csak fogorvosi szakvélemény tudja meghatározni. A probléma rendszeres előfordulása esetén mihamarabb kérjünk időpontot fogorvosunktl, hiszen az időben elkezdett beavatkozás nagyon sok későbbi kellemetlenségtől óvhat meg bennünket.