Kellemetlen lehelet - tehetsz ellene

A rossz lehelet kezelése nem csupán azért fontos, mert kellemetlen szituációkat szül társaságban, üzleti vagy baráti beszélgetések során, hanem azért is, mert szinte minden esetben valamilyen betegségnek a tünete.

A legkínosabb ezekben a helyzetekben, hogy sokszor észre sem vesszük, hanem mások hívják fel a figyelmünket a problémára. Jó hír azonban, hogy van megoldás, nem kell együtt élnünk a kellemetlen lehelettel.

A szájszag kezelhető, csak meg kell találni a kiváltó okot

A rossz lehelet – orvosi néven halitosis – önmagában nem betegség, alkalmi megjelenése nem ad okot aggodalomra. Azonban ha rendszeresen előfordul, visszatérő jelenség, akkor foglalkozni kell vele. A legfontosabb, hogy megtaláljuk a közvetlen kiváltó okot.

Ha megfelelően kezeljük a problémát, akkor nem csak átmeneti megoldást találunk, hanem szerencsés esetben akár vissza sem tér többé a kellemetlenség.

A rossz szájszag 5 fő oka

1. Nem megfelelő szájhigiénia
Fogaink felületén folyamatosan megtelepednek baktériumok, melyek felelősek lehetnek a szájszagért. Amikor ezek a baktériumok elkezdenek dolgozni, lebontani az ételmaradékot, akkor olyan gázok szabadulnak fel, amik rossz leheletet eredményeznek.

2. Fogínyprobléma
A táplálkozás során a szájüregbe kerülő és ottmaradó étel darabokból lepedék képződik, mely nem csak a fogakra, hanem az ínyre is lerakódik. Ha ezt nem távolítjuk el, az rossz leheletet és fogíny betegségeket is okozhat, melynek tünetei az ínyduzzadás és az ínyvérzés.

3. Kórokozók a szájban és a garatban 
A nyálnak kiemelten fontos szerepe van az ételmaradékok és a lepedék eltávolításában, azért ha bármilyen oknál fogva kevés nyál van a szánkban, ez a folyamat lelassul, több ideig vannak ott a kellemetlen szagokat előidéző szennyeződések. Éjjel például lelassul a nyáltermelés, ezért ébredünk akkor is kellemetlenebb szájszaggal, még ha közvetlen lefekvés előtt fogat is mostunk.

4. Légúti betegségek
Az orrban, garatban, esetleg mandulánál fellépő légúti betegségek kórokozói is okozhatnak átmenetileg rossz leheletet. Ezekben az esetekben arról van szó, hogy kifejezetten a betegség miatt kialakult bacilusok a felelősek, melyek a megfelelő gyógyszeres kezeléssel a betegség többi tünetével együtt gyorsan eltűnnek.

5. Szájpenész 
Roppant kellemetlen betegség, mely során fehér színű kitüremkedő részek jelennek meg a szájüregben vagy a torokban, esetleg a mandulán. Ezeket letörölve vérző felület jelenik meg a helyükön, és ezek az apró sérülések is előidézik a rossz szájszagot.

Nem szabad megelégedni azzal, hogy egy mentolos rágóval vagy cukorkával rövid idő belül komfortossá tesszük szájszagunkat, hiszen ezek hatása előbb vagy utóbb elmúlik, és az eredeti kiváltó okot szinte biztosan nem oldja meg. Ha tartósan szeretnénk megszabadulni a kellemetlen szájszagtól, akkor komolyan kell vennünk a problémát és tenni ellene.

Hogyan előzhető meg a kellemetlen lehelet?

  • Rendszeres és alapos tisztítással. Naponta legalább két alkalommal, fluoridos fogkrémmel kell megmosni a fogainkat, fogselymet is használva a fogak közötti területek megtisztítása érdekében.
  • A tüneteket tapasztalva a lehető legrövidebb időn belül cselekdeni kell. Orvoshoz fordulni, kideríteni a kellemetlen szájszag valódi okát. Hiszen ez egy válasz, egy reakció a szervezetünktől valamilyen folyamatra.
  • Nem kell szégyellni a problémával felkeresni fogorvosunkat. A kellemetlen szájszag gyakori probléma, és az orvos nagy segítséget tud nyújtani a kiváltó probléma gyors és hatékony feltárásában.